Brinkmann til byggebranchen - "det kan man godt være stolt af!"
14.03.2025
Torsdag d. 6. marts afholdt SD+ den første Academy Day for kolleger og samarbejdspartnere på Kurhotel Skodsborg. Blandt andre indlægsholdere bidrog den anerkendte psykologiprofessor, Svend Brinkmann, med en talk, der centrerede sit om meningen med det gode arbejdsliv.
Det var så inspirerende, at vi fik lyst til at dele det med resten af verden og derfor stillede vi efterfølgende fem skarpe spørgsmål til Svend Brinkmann.
Svend Brinkmanns fem skarpe til byggebranchen:
Hvornår mener forskningen, at mennesker er lykkelige i deres arbejdsliv?
“Når vi både gør noget, der er meningsfuldt for den enkelte; for det hold, man er en del af; og endelig for det ens kunder og det omgivende samfund. Man kan kalde det mening for mig, for os og for andre.”
Hvad vil det sige, at man bliver lykkelig, når man ”nytter noget for andre”?
“De fleste af os vil gerne bidrage til et formål, der rækker ud over vores egen navle på den ene eller anden måde. Det er dejligt at tjene penge, men de mange timer, vi bruger på vores arbejde, skal i manges øjne også hjælpe andre mennesker til et eller andet. Det er heldigvis sådan, vi mennesker er skruet sammen: At vi grundlæggende gerne vil bidrage til noget godt for andre.”
Du talte en del om indre og ydre mening d. 6. marts på Skodsborg. Hvad er indre og ydre mening i arbejdskontekst?
“Ydre mening er, at der er noget, som har værdi i sig selv, og indre mening er, at man så at sige kan mærke glæden ved at gøre det.”
Hvordan kan man i sit daglige arbejde sondre i mellem indre og ydre mening; hvordan ved man, om det, man laver, egentlig giver mening?
“Hvis man mærker en faglig stolthed over veludført arbejde, er det ofte fordi noget også har ydre mening. Hvis man er med til at opbygge og vedligeholde en verden, som mennesker holder af at bo og arbejde i, så er der jo en ydre mening med ens virke, som man godt kan være stolt over at bidrage til.”
”Du bliver ikke lykkelig af at gå på arbejde” er et hyppigt udsagn. Men er det altid rigtigt?
“Undersøgelser viser, at mennesker generelt er motiveret til at arbejde og bidrage. Men samtidig tyder det på, at man langt fra altid har det godt, mens man arbejder. En enkelt stor undersøgelse har endda dokumenteret, at arbejde stort set er den værste aktivitet mht. lykke kun undergået af at ligge syg i sengen. Så der er en modsætning: Vi vil gerne arbejde, men har det ikke specielt godt, mens vi gør det. Her er det en ledelsesopgave at fjerne pseudoarbejde, lytte til og inddrage de ansatte og skabe betingelser for, at man kan fordybe sig i noget, man er god til sammen med kolleger. Så kommer arbejdsglæden!”