"Fællesskabet vil altid trumfe individet"
25.03.2025
Thomas Rathsack, der er tidligere jægersoldat, forfatter og kendt fra TV 2 serien, Korpset, var blandt flere indlægsholder ved SD+ Academy Day d. 6. marts 2025 på Kurhotel Skodsborg.
Her fortalte han med nerve og indlevelse om vigtigheden af fællesskab, attitude og lederegenskaber og gik derefter i en god, nysgerrig samtale med deltagerne, der skiftedes til at sparre med hinanden og til at stille spørgsmål af både faglig og personlig karakter. Vi har fulgt op på indlægget og den gode snak herunder og bedt Rathsack udfolde nogle af de mange, gode pointer fra dagen.
Vi arbejder i høj grad med at tage ansvar for at løbe et byggeri i mål og for at lede tværfaglige grupper af mandskab. I dit oplæg sagde du på flere måder, at ansvarsfralæggelse, for en leder, en synd. Kan du uddybe?
“Essensen i lederens ansvar er at træde frem foran sine medarbejdere og at lede. At fremkalde det bedste i medarbejderne og herved opnå den faglige og især den moralske synergi i teamet, afdelingen og virksomheden overordnet. Svigter lederen denne grundlæggende præmis for lederskab, fralægger han eller hun sig ansvaret for sin berettigelse.”
Vi talte meget om fællesskab og vores konsulenter bød også meget ind på netop dét emne. Hvorfor er det så vigtigt at huske i vores arbejde?
“Vi kan som individer være nok så kloge, kompetente og indædte. Men den fælles indsats vil altid trumfe individet. Enestående individuelle præstationer indenfor sport, erhverv og kultur er altid baseret på et underliggende fællesskab.”
Du nævnte, at folks attitude kan bruges som et ”aktivt redskab.” Hvordan kan man aktivt bruge sin attitude som redskab på fx en byggeplads?
“Ved at være bevidst om sin fysiske fremtoning, dvs. kropssprog, mimik, blik, gestik, stemmeføring og ved at være bevidst om at tilgå arbejdsopgaven på positiv, progressiv og konstruktiv vis.
Kort sagt – ved at være professionel.”
En anden afgørende ting i en virksomhed, særligt en vækstende én af slagsen, er, at man løbende forholder sig til de fejl, man begår. Du kaldte det, at man erfaringsakkumulerede. Hvorfor er det vigtigt at erfaringsakkumulere?
“Fordi fejl er uundgåelige. Vi har alle begået fejl og vil fortsat begå fejl i alle facetter af livet. Men vi kan reducere frekvensen af fejl ved at lære af de tidligere begåede og ved jævnligt at standse op og evaluere og dissekere dem. Herved bliver vi klogere og mere erfarne og således mindre tilbøjelige til at begå yderligere fejl – og endnu vigtigere: vi reducerer risikoen for at begå de samme fejl to gange drastisk. “
I byggebranchen er arbejdsdagen periodisk presset og det samme er folkene på pladsen. Hvordan bør en god leder behandle medarbejdere, der ikke performer eller ikke lader til at have det godt?
“En leder – uanset arbejdspladsens kulturelle kontekst – skal kommunikere med de medarbejdere, der ikke præsterer. Der er en grund til, de ikke gør. Lederen bør lytte til medarbejderen, og, såfremt det er muligt, løfte trivslen/det faglige niveau og dermed præstationsniveauet for medarbejderen ved en dialogbaseret indsats. Præsterer medarbejderen fortsat ikke, bør denne udskiftes.”
Til sidst i vores spørgerunde d. 6. marts talte vi om den holdning i vores ejerkreds, der går ud på, at hvis folk ikke kan lide at arbejde for SD+, så kan det hele være ligegyldigt. Det var du overrasket over at høre?
“Ja, deres indspark var, for mig, positivt og usædvanligt fra en CEO. De kredser oftest om begreber som ‘profitmaksimering’, ‘omkostningsreduktion’, ‘LEAN’ og ‘turn arounds’ og deres fokus mod virksomhedens menneskelige ressourcer forekommer mindre vigtige. Så det var dejligt at høre til en forandring.”